Wat je niet hebt, kun je niet geven

Wat je niet hebt, kun je niet geven

“Wat je niet hebt, kun je niet geven”

Voor de mensen die bij mij lessen volgen, zal dit geen onbekende uitspraak zijn. Ik gebruik deze uitspraak regelmatig in mijn lessen, omdat ik veel om me heen zie dat we zoveel weggeven zonder ook weer aan te vullen, op te laden, bij te komen.

Daarnaast staat het concept “practice what you preach” bij mij erg hoog in het vaandel. Deze twee principes combinerend kan ik dus niet anders dan tot de conclusie komen die ik in dit bericht met jullie wil delen.

Sinds we in mei 2019 de mededeling kregen dat er bij Alex uitgezaaide darmkanker was geconstateerd, heb ik mezelf in standje actie gezet. Schouders eronder en gaan. Doen wat er gedaan moet worden, er zo veel mogelijk zijn voor hem en voor de kinderen, de boel regelen.

De studio, de fantastisch fijne en lieve deelnemers, het uit mijn hoofd en in mijn lijf tijdens mijn lessen, was in die periode een soort life line, die ik hard nodig had om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven, zodat ik het ook allemaal bleef kunnen.

Toen Alex overleed in januari 2020 en we daarna bijna naadloos de Corona-pandemie en de eerste, tweede en derde lockdown ingleden, bleef deze strategie best goed werken. Gewoon doorgaan. Bezig blijven. Schakelen. Even diep ademhalen en gaan! Ik had dit ook nodig om alles wat zich aandiende het hoofd te blijven bieden.

Overlevingsstrategie

Maar zoals dat gaat met overlevingsstrategieën is er een tijd van komen en een tijd van gaan. En ik voel de laatste maanden dat de tijd van gaan voor deze specifieke overlevingsstrategie is gekomen.

Ik voel me al een tijd moe, overvraagd en gespannen. Tijdens vrije dagen en weekenden lukt het me slecht om tot rust te komen. En hoewel ik elke keer weer op de mat mijn centrum vind en ik tijdens het lesgeven intens geniet van de verbinding met de deelnemers op de mat, voelt er iets uit balans. Steeds vaker komt de uitspraak “wat je niet hebt, kun je niet geven” langs in mijn gedachten.

Het in mijn eentje verantwoordelijk zijn voor mijn gezin, mijn huis (met alle verbouwings- en onderhoudswerkzaamheden die bij dit oude pand horen) en daarnaast ook nog een eigen zaak, is gewoon even te veel. Ik voel een enorme behoefte aan rust, aan even helemaal niets.

Zomersabbatical

En dus heb ik dit weekend besloten dat ik de maanden juli en augustus GEEN LES zal geven. Ik heb geen idee of deze beslissing de juiste is, zoals zo vaak met beslissingen J, maar ik merk wel dat de gedachte aan langere tijd minder hoeven (want met bovengenoemde verantwoordelijkheden zal “niets hoeven” wel niet gaan lukken) me blij maakt en rust geeft.

Ik hoop dat ik gedurende deze periode tijd en ruimte vind voor (een volgende fase van) mijn rouwproces om alles wat was en weer nieuwe zin in het leven kan vinden met alles wat is.

Waarschijnlijk ga ik het lesgeven ontzettend missen en zal ik in september staan te popelen om weer van start te gaan. En gelukkig heb ik een fantastische groep aan docentes naast me die deze zomer paraat staan om wel hun heerlijke lessen te geven!

Hoe we het precies gaan organiseren en hoe het zomerrooster eruit zal komen te zien, zijn we op dit moment aan het uitzoeken. Aangezien ook de docentes uiteraard een aantal weken op vakantie zijn en er daarnaast toch al minder mensen naar de lessen komen gedurende de zomervakantie, zal het aantal lessen per week een stuk lager zijn dan jullie van ons gewend zijn. Maar het ziet er naar uit dat er wel de hele zomer in elk geval een stuk of 5 lessen per week op het rooster staan.

Opschorting abonnement

Ik weet van een aantal van jullie dat jullie graag alleen naar mijn lessen komen. Dus ik kan me heel goed voorstellen, als dat het geval is, dat je graag je abonnement wil laten opschorten gedurende de periode dat ik er niet ben. Laat me dit dan vooral weten, dan bevries ik je abonnement/strippenkaart/bedrijfsfitnessplan voor de maanden juli en augustus. En ook als dit een reden is voor je om je abonnement volledig op te zeggen, heb ik daar alle begrip voor. Een mailtje naar info@piekstudio.nl met daarin je verzoek tot opschorting of beëindiging van je abonnement is voldoende.

Organisatie

De komende weken zal helder worden hoe we het precies organiseren en wie wat zal doen. Het uiteindelijke rooster zal dan ook te zien zijn in MindBody. Bij wie je terecht kunt gedurende mijn afwezigheid en hoe je die persoon kunt bereiken, zal ik ook nog doorgeven.

Maar ik wilde dit al wel vast even aankondigen, zodat jullie ook weten wat er aan zit te komen voor deze zomer. Ik hoop op jullie begrip en ga mijn best doen om de komende tijd met vertrouwd enthousiasme mijn lessen te verzorgen!