Lesaanbod

Ons ‘Piekfijne’ aanbod van pilates, (yin) yoga, aerial yoga, Aplomb yoga en Lujong Yoga

 

De Piek Mixlessen zijn een “piekfijne” mix van diverse soorten pilates en yoga. De invulling van deze lessen is afhankelijk van de tijd van het jaar, de samenstelling van de groep of de sfeer van de dag.

Naast de (bijna) dagelijkse Piek Mixlessen biedt Piek Studio ook een scala aan andere lessen. Zo kun je op maandag- en dinsdagavond, vrijdagochtend en zondagochtend komen genieten van een rustige yin yogales, gericht op ruimte maken in het bindweefsel, hydrateren van verschillende delen van het lichaam en rust en ruimte brengen in je hoofd.

Op woensdagavond kun je komen zwieren en zwaaien in de aerial doeken en je grenzen (v)erkennen en wellicht verleggen.

 En op donderdagavond kun je tijdens een zachte mixles lekker tot rust komen of de energie weer laten stromen door een heerlijke Lujong yogales.

Op zondagochtend kun je je weekendgevoel aanvullen met de Piek Mixles  van Lise of juist vertragen in een yin yogales.

We lichten hieronder de verschillende vormen verder toe.

Yoga

Yoga betekent letterlijk verbinden of in evenwicht brengen. Dit is een heel ruim begrip dat betrekking kan hebben op verschillende zaken. Bijvoorbeeld het verbinden van mensen onderling, maar ook het verbinden van je hoofd met je lichaam. Het in evenwicht brengen van de verschillende ledematen zodat je niet omvalt, maar ook het in evenwicht brengen van alle verwachtingen die aan je worden gesteld (ook zodat je niet omvalt…).

 

Omdat het begrip al zo ruim te interpreteren valt, geldt dit ook voor de uitvoering ervan. Ongetwijfeld is dit een van de redenen dat er zoveel verschillende stromingen zijn binnen de yoga. De vorm die in de Piek Mixlessen is verweven, is vooral lichthartig, vrolijk en speels. Dat neemt niet weg dat je wel je concentratie, balans en adem nodig hebt om de houdingen te kunnen uitvoeren.

 

In de yoga lessen van Vivian kun je juist meer de verstilling, vertraging en verdieping vinden om je beoefening op een hoger plan te krijgen. Door middel van meditatie, zonnegroeten en vloeiende series helpt Vivian je om je hoofd rustig te krijgen, je lichaam sterk en je geest in balans.

Acro-Yoga of partneryoga

Dit is een acrobatische vorm van yoga die je uitvoert in twee- of drietallen. Er is altijd een “base” die de basis vormt voor de houding of flow. Dit kan staand, zittend of liggend. Daarnaast is er een “flyer” die de lucht in gaat op de voeten, handen of schouders van de base. Tijdens de reguliere lessen zullen we ons wel beperken tot de partneroefeningen, zoals stretches of gezamenlijke balansoefeningen.

 

Alhoewel je misschien in het begin een drempeltje over zal moeten om oefeningen samen met iemand te doen die je helemaal niet kent, zul je merken hoe snel en gemakkelijk je verbindt wanneer je je lichaam daarin leidend maakt.

 

Samen stretchen maakt dat je altijd nét iets verder komt. Samen balansoefeningen doen is altijd nét iets leuker en minder serieus dan alleen.We zullen niet tijdens elke les partneroefeningen doen. Ook dit hangt af van de sfeer in de les en in de groep. Maar ik heb wel mijn hart verloren aan de acro-yoga….

Aerial Mixlessen

Ook dit is een hele speelse vorm van yoga die je uitvoert in een doek, een soort hangmat. Tijdens het spelen met de zwaartekracht, bouw je met plezier aan kracht, souplesse, vertrouwen en balans en krijg je de massages van het doek er gratis bij.

 

Je kunt het doek gebruiken om jezelf extra uit te dagen in balanshoudingen, maar ook juist om bijvoorbeeld een achteroverbuiging of omgekeerde houding makkelijker bereikbaar te maken, daar waar je zonder hangmat misschien wel eens worstelt om in de houding te komen.

 

Je kunt zwieren en zwaaien, koprollen, handstandjes maken, maar ook heerlijk ontspannen aan het eind van de les, volledig ondersteund door het zachte doek. In de aerial mixlessen beginnen we altijd met een basis op de mat, om te gronden en met een stevig gevoel de doeken in te kunnen duiken. Het tweede deel van de les gaan we dus de doeken in en bouwen we rustig op naar de wat uitdagender houdingen.

 

Ook in de Piek Mixlessen pakken we regelmatig de doeken erbij.

Pilates

Pilates is een body-mind bewegingsvorm, gebaseerd op de leerstof en de theorie van de legendarische Joseph H. Pilates (1880-1967). Pilates was een Duitse lichaamstherapeut die zijn tijd ver vooruit was. Pilates is een veilige en verantwoorde manier van bewegen. De meeste van de oefeningen worden liggend of zittend op een matje uitgevoerd, waardoor de belasting op de gewrichten tot een minimum wordt beperkt.

 

Met name mensen die last hebben van rug-, nek- en/of schouderklachten zijn bijzonder gebaat bij deze vorm van bewegen, omdat je de diepliggende houdingsspieren versterkt en traint, die je botten ondersteunen. Dit heeft weer effect op je houding tijdens het zitten en staan. En je houding is vaak bepalend voor rug-, nek- en schouderklachten.

 

Het uitbalanceren van lichaam en geest speelt een grote rol tijdens het uitvoeren van de oefeningen; de ademhaling is hierbij leidend. Niet alleen leer je je lichaam steeds beter voelen, maar je leert ook trucjes om spanningen los te laten en jezelf te kalmeren. En dit werkt niet alleen in het lichaam, maar ook in het werk en de rest van je leven!

Yin Yoga

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zodat je meer tijd hebt om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant, gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Je spieren zijn gedurende de dag constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd en vormen een prachtige aanvulling op de actievere vormen van yoga en pilates.

 

Anneleyn, Sharon en Lise begeleiden je op liefdevolle en zachte wijze door de houdingen en helpen je om te luisteren naar je eigen lichaam en je eigen verhaal.

Aplomb Yoga

Aplomb betekent letterlijk: in je as, zowel fysiek als mentaal.

Het is een “zachte” yoga,  het is mindful ontspannen en bewegen.  Aplomb yoga is o.a. ook: meridiaan yoga, chakra yoga, wervelkolomoefeningen, reinigingsoefeningen, hara versterking en meditatie. Het is voelend bewegen met aandacht voor de doorwerking  op je lichaam.

Het effect van deze yoga is jezelf stabieler voelen van binnenuit. Spierketens, gewrichten en bindweefsel in je hele lichaam komen aan bod. Door met aandacht voor je lichaam en binnen je mogelijkheden te bewegen,  word je  soepeler en steviger. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Lujong Yoga

Lu Jong is ‘meditatie in beweging’. De oefeningen zorgen voor meer energie, flexibiliteit, een heldere geest en voor ‘aanwezig zijn in het moment’ met beide benen stevig op de grond.

Lu Jong is een 8000 jaar oude Tibetaanse bewegingsleer, waarbij de adem een belangrijke rol speelt. De adem is de brug tussen lichaam en geest, waardoor je met behulp van de bewegingen, niet alleen meer rust en ruimte ontdekt in je lichaam, maar ook in je geest. De oefeningen zijn voor iedereen haalbaar en je voelt je direct meer ontspannen. Daarnaast ondersteunen ze het zelfhelend vermogen van je lichaam, waardoor de diepgaande werking ook een dag later nog te voelen is. Je neemt de ontspanning in je lichaam, de kalme en heldere geest meteen mee in je dagelijks leven. Kom naar een Lu Jong les en ervaar het zelf!